Crisisvoedsel

on

140489b005af11e396de22000ae8017e_7Vanmorgen vond ik in de opruimbakken van de plaatselijke supermarkt een zak Groentecrisps. Een hippe naam voor chips, gemaakt van wortel, rode biet, pastinaak en zoete aardappel. De chips zou rijk aan voedingsvezels zijn en vol van smaak. Ik nam de proef op de som en kocht een zakje. Want het leek me dat je deze gezonde chips ongegeneerd in je mond kon laten verdwijnen op een regenachtige donderdagmiddag.

Een uur later en een half zakje verder heb ik een buik als een luchtballon. Stoppen maar met die vezels. Bovendien is de chips niet zo knapperig als verwacht. En chips moet van mij eigenlijk toch vet en lekker zout zijn! Zonde van het geld. Want hoewel ik 35% kassakorting kreeg, kostte de 100 gram gefrituurde groenteschijfjes nog altijd € 1,10. Voor dat geld eet ik een week lang havermout. Of twee grote zakken goedkope, ongezonde chips.

Wil je gezond eten én besparen dan koop je natuurlijk geen snacks. Volgens het Voedingscentrum is dat ook de trend: mensen kopen door de crisis minder snoep, snacks en frisdrank. Maar liefst een derde van de Nederlanders koopt minder of helemaal geen snacks. Lagen daarom die groentechips misschien in de uitverkoop?

Maar soms heb ik gewoon zin in een vette snack en lap ik alle goede bedoelingen van de voedingsgoeroes aan mijn tuinlaars. In huize Moestuinmoeder is de oplossing gevonden. Wij maakten deze week voor het eerste verse crisischips: gefrituurde aardappelschillen! Ik hoor je denken: dat is toch vies, van die modderige schillen vol pitten en plekken? Maar niet van mijn mooie Roseval aardappels. Biologisch geteeld, grondig gewassen en nauwkeurig geschild kun je de schillen gewoon in de frituurpan gooien. Moddervet met lekker wat zout. Niet heel gezond, maar o zo lekker en goedkoop! De jongens vochten er bijna om. Met mijn oogst van 30 kilo aardappels kan ik dit jaar nog een tijdje vooruit. Daar kunnen die groentecrisps van de supermarkt niet tegenop.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Cissy schreef:

  Als je echt moet bezuinigen kun je volgens mij beter voor de snacks gaan. Vergelijk eens een zak diepvriesminifrikandelletjes met een klein bakje blauwe bessen….
  Zoals jij bezuinigt, Susan, kan het allebei. De blauwe bessen uit de supermarkt en de overheerlijke zoute, vette chips van je eigen gratis aardappelen.
  Bedankt voor de tip (kan het ook met supermarktaardappelschillen?) en smakelijk snacken.
  Groet cissy

  1. susanlambeck schreef:

   Ik zou dan wel biologische aardappels nemen, Cissy. En het is waar wat je zegt. Ik houd erg van blauwe bessen, maar zó duur!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s