In de bonen


moestuinmoeder quoteHet was het wachten meer dan waard: verse doperwten smaken zoveel lekkerder dan die melige groene erwten uit blik of de vriezer. Na uren doppen weet ik overigens wel waarom je ze niet in de supermarkt vindt: niemand is zo gek om aan zo’n karwij te beginnen. Maar als je alle tijd van de wereld hebt, is het heerlijk om je eigen boontjes te doppen. Weet je wat, ik noem het gewoon mediteren, klinkt dat niet leuk?

Het bonenvak van mijn moestuin is overladen met peulvruchten: er liggen zakken vol tuinbonen opgeslagen voor de winter, de erwten liggen te drogen om volgend jaar te kunnen zaaien en ook de peultjes, sperziebonen en snijbonen worden wekelijks door zoonlief geplukt om te belanden in allerlei stoofpotjes en salades. Peulvruchten zijn smakelijk, supergezond en vullen de magen behoorlijk. Het voelt hier een beetje als Dooms Day Prepping, een vermakelijke serie op tv waarin gezinnen zich voorbereiden op de dag waarop de crisis écht uitbreekt. Ze slaan kilo’s eten en zaden op, soms zelfs voor jaren. Ik vind het al heel bijzonder als je volledig zelfvoorzienend kunt leven.

Vandaag las ik een oud nummer van Esta magazine, waarin succesvolle vrouwen aan het woord kwamen. Ze spraken over zelfstandig zijn, er hardop voor uitkomen wat je waard bent, investeren in jezelf. De woorden dwarrelen nog een beetje door in mijn hoofd en tegelijkertijd vraag ik mezelf af: hoe sta ik hierin? Ik heb nog steeds geen inkomen, behalve een geringe vergoeding voor mijn vrijwilligerswerk. Maar dankzij een flinke buffer kan ik elke avond gerust naar bed. De investering in mezelf bestaat vooral uit middagjes lezen, heel veel oogsten, koken en moestuinieren. Ondertussen durf ik over mezelf te schrijven en te gaan publiceren. Naast het boontjes doppen vind ik dat al heel wat. Je kunt namelijk alleen veel verdienen als je heel goed in je vel zit, zegt miljonair Laura in de Esta. Houd je maar vast lieve mensen, want eens komt er een dag…!

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Elisa schreef:

  Vrouwen die het zogenaamd gemaakt hebben. Wat ben ik toch tevreden. En dat mag jij ook met zo’n mooie moestuin en je eigen groente verbouwen.

  Ps is doperwten doppen net zo iets als tuinbonen? Want dat is heerlijk om te doen.

  1. susanlambeck schreef:

   Dankjewel Elisa! Ja, doperwten doppen geeft datzelfde rustgevende gevoel. Maar misschien komt dat ook omdat ik altijd een wijntje erbij drink? 😉

 2. Ieder heeft zijn eigen maatstaven hierin, of je het gemaakt hebt. Gelukkig! Respect voor ieder, zou ik zeggen. Zo lang je meer Happy bent dat is het allerbelangrijkste!

 3. Uh, zolang je MAAR Happy bent 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s