Levensloop


Diederik Samsom wil de burger gaan verleiden om het (spaar)geld te laten rollen. Het kabinet zou moeten zorgen voor belastingvoordelen om dit zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Eerder was het al mogelijk om je spaarloon voordelig op te nemen. Nu zouden we onze ontslagvergoedingen vrij moeten maken om de economie een impuls te geven. Ik begrijp wel dat dit bij veel mensen in het verkeerde keelgat schiet. Zeker als je op dit moment geen baan hebt, wil je graag nog wat reserves hebben als appeltje voor de dorst. Het laatste waar je op dat moment aan denkt is een nieuwe auto, zegt ook financieel adviseur Marius Winter in De Volkskrant.

foto(8)Een paar jaar geleden leek het mij ook wel wat, zo’n aantrekkelijke spaarregeling. De keuze viel op verlofsparen. Het klonk mij heerlijk in de oren: meer vakantie! Ik ging sparen voor een extra lang zomerverlof, zodat ik meer tijd zou hebben voor de kinderen. Geen gehaast en geregel met oma voor de vakantieopvang. En misschien konden we wel van ons spaargeld een langere reis maken.

Uiteindelijk spaarde ik twee maanden verlof bij elkaar, maar nam ik het nooit op. Mijn werkgever had inmiddels besloten om mijn functie op te heffen. Het ongekozen verlof werd geen twee maanden, maar twee jaar. Mijn levensloopplan viel in duigen en het spaartegoed stond op een speciale rekening geparkeerd. Lange tijd kon ik er niet aan komen: van het UWV mocht ik via deze weg geen extra inkomen vergaren en ik had geen werkgever om het tegoed uit te laten betalen. Ik zuchtte maar eens diep en besloot om nooit meer mee te doen aan zo’n super-aantrekkelijke deal!

Hoeveel regelingen er ook zijn, je eigen levensloop is namelijk niet te plannen. Had iemand mij twee jaar geleden verteld dat ik nu een wekelijks blog zou schrijven in combinatie met 200m2 moestuin, dan had ik dat een mooi, maar onhaalbaar idee gevonden. Ondertussen ben ik aardig tevreden, maar geld laten rollen, dat komt even niet meer in mij op. Hoewel ik binnenkort toch mijn spaartegoed krijg uitgekeerd, houd ik de hand op de knip totdat ik weer een eigen inkomen heb. Mijn ontslagvergoeding is mijn appel voor de dorst. Nou, heel misschien dan, koop ik een kas voor mijn moestuin. Daar gaat de economie niet van bloeien, maar mijn tomaten hopelijk wel.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Elisa schreef:

    Het lijkt op een nootkreet, sinds ik samenwoon ben ik ook meer gaan opletten. Anders mijn spullen gaan kopen, alles voor langer termijn. Het is iets wat een mooi idee is, als iedereen nu meer geld uit geeft gaat de economie omhoog, maar als het dan verslechterd hebben meer mensen problemen. Ik kijk wel uit, zoizo waren we al bezig met consuminderen en dat zetten we hier gezellig voort.

    1. susanlambeck schreef:

      Inderdaad! Soms is het even heerlijk om bij de dag te leven, maar een goede buffer voor de toekomst is verstandig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s