Een bietje rood

on

De bieten van Guus
De bieten van Guus, vorig jaar

Het is oppassen geblazen in de moestuin! Nu eindelijk de lente is doorgebroken, brandt de zon als een gek. Je zou denken dat de kleine zaailingen hun portie regen al hebben gehad, maar de piepkleine bietenplantjes hebben al snel droge blaadjes. En dat is niet het enige waar ik op moet letten. Na een middagje schoffelen in het bietenveld was ik deze week een bietje rood.

Vroeger was ik al dol op bietjes. Mijn moeder kookte verse bieten van de groenteboer en liep de rest van de week met rode handen rond. Het schillen van gekookte bieten is een lastige klus. Maar ze smaken zó ontzettend veel lekkerder dan die vage rode knollen uit zo’n plastic supermarktpak! Maar als ik de bieten vers uit de tuin in de pan doe, spoel ik na het koken zo het dunne velletje onder de kraan eraf. Ik lees regelmatig dat je bieten ook gewoon rauw kunt eten. Snel klaar, geen rode handen en waarschijnlijk supergezond! Ik ga het dit jaar eens proberen…

Dit voorjaar heeft zoon Guus, een van mijn moestuinjongens, een heel veld bieten gezaaid. Zijn favoriete groente. Met een beetje geluk kunnen we voor de zomervakantie de eerste bieten eten. Je kunt bieten lang bewaren, maar dat is ons nog nooit gelukt. Ze zijn al op voordat ze weg kunnen lopen.

Er zijn verschillende soorten bieten en de biet schijnt anders te smaken naar gelang de grond waarop deze wordt geteeld. Ook dat heb ik nog nooit ervaren. In mijn zanderige volkstuin is daar geen proef mee op te zetten. Wel heb ik dit jaar verschillende soorten, waaronder bieten uit de Oekraïne! Mijn eigen moeder nam na een vakantie voor mij mee een zakje zaad mee. Bieten zijn daar een van de belangrijkste groenten in de keuken. Bovendien schijnt de bietensoep – Borsch – een echte lekkernij te zijn. Met al deze recepten komt dat bietenveld dus wel leeg!

Bieten zijn overigens ook superfood voor hardlopers, heb ik gelezen. Bietensap zorgt voor een beter uithoudingsvermogen, het verlaagt een hoge bloeddruk en verbetert de zuurstoftoevoer naar de hersenen. Het hoge nitraatgehalte van bietensap zou daarvoor verantwoordelijk zijn. Het zal mij een biet zijn, ik vind ze gewoon erg lekker! Bovendien zal het voor die enkele kilometers die ik per week hardloop, nog niet zoveel uitmaken. Ach, je weet maar nooit. Als je moestuinmoeder voorbij ziet spurten, dan weet je dat de bieten geoogst zijn!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Cissy schreef:

    En dan te bedenken dat ik nog altijd dacht dat bietjes niet lekker zijn. Na het lezen van dit blog weet ik zeker dat ik me vergist heb.

    1. susanlambeck schreef:

      Dat vind ik nog eens een leuk compliment Cissy! Laat je weten of ze lekker waren? En leuke recepten zijn welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s