Verse erwten

on

“Doperwten doppen heeft iets magisch, alsof je cadeautjes uitpakt”, vertelt groentekok Jonathan Karpathios in De Volkskrant van 10 mei 2013. Als ik nog geen moestuinmoeder zou zijn, zou ik enthousiast worden van zijn relaas. Waarom zou ik mijn eigen doperwten gaan telen? vraagt de journalist zich af.

“Eten is meer dan wat je in je mond stopt, het gaat ook om wat daaraan vooraf gaat. Wat je zelf teelt is dierbaarder dan alles wat je kunt kopen.”

Dat gevoel ken ik ondertussen wel, na een jaar moestuinieren. Nu nog de erwten telen, want je eigen boontjes doppen is het leukste wat er is!

erwten zaaien
Erwten zaaien is echt een peulenschil als je je moestuinjongens aan het werk zet!

In mijn eerste moestuinjaar stonden de doperwten nog niet op mijn verlanglijstje. Maar omdat ik nog nooit verse doperwten heb gegeten, en ze ook nergens in de winkel vind, ben ik overstag gegaan. Bovendien is een van mijn moestuinjongens dol op erwten. Dit jaar hebben we ze dus gezaaid, wat in de eerste instantie een peulenschil was. We stopten de erwten in de grond, plaatsten hoge stokken en wachten maar.

Inmiddels groeien de erwten omhoog, maar ook de duiven hebben de frisse planten ontdekt. Omdat mijn volkstuin niet van top tot teen bedekt is met netten, is het bij mij een groot snoepparadijs. Gelukkig was ik er op tijd bij en staan ze nu veilig opgesteld. Dat is dan meteen mijn eerste tip als je erwten wilt kweken!

Verder moet je even het volgende in de gaten houden:

 • Erwten kweek je op lichte grond. Verse stalmest of compost in uit den boze. Daar houden erwten niet van!
 • Je kunt de erwten voorkweken of voorkiemen in een laagje water om ze vast een voorsprong te geven. Ik vergeet dat altijd en stop ze gewoon in de grond. De meesten komen dan wel op. Bovendien heb ik geen kas of koude bak waar ik ze kan opkweken.
 • De hoge erwten hebben klimhout nodig, waarvoor ik bamboestokken heb gebruikt. Inmiddels ben ik erachter dat je ook gewoon de takken van een knotwilg of krulwilg neer kunt zetten. Dat scheelt wel weer een paar euro’s!
 • Als je erwten te laat oogst, worden ze taai. Ik denk dat ons dat niet gaat gebeuren, want we kunnen niet wachten tot we eindelijk straks onze verse erwten kunnen proeven!

“Het kost wel een hoop tijd”, vraagt tot slot de journalist van De Volkskrant aan Jonathan, waarop deze verklaart: “Dat zegt iedereen, maar dat valt best mee. Als je een uur in de week minder tv kijkt, kun je al je eigen groenten telen. En je hoeft nooit meer naar de sportschool. Ik ben 20 kilo afgevallen sinds ik mijn eigen groenten kweek.” Kijk, dat biedt ook nog eens hoop!

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wendy Lambeck schreef:

  Verse doperwten zijn heerlijk! Probeer ook eens kapucijners of tuinbonen!! Die laatste zijn vers uit eigen tuin niet te vergelijken met die taaie dingen uit pot of blik. Alle peulvruchten zijn bovendien goed in te vriezen, dus hele winter plezier van! Doppen is wel veel werk, maar met zijn allen rond de tafel kun je daar een gezellige familie-happening van maken.

  Overigens weer goed geschreven stuk, Suus! leuke taalgrapjes! ik geniet altijd van je stukjes!

  1. susanlambeck schreef:

   Dank je Wendy! Ja, tuinbonen hadden we vorig jaar ook al en kapucijners wil ik volgend jaar proberen!

 2. Lotje schreef:

  Ik zou me bijna inschrijven voor een volkstuintje. Het klinkt zo leuk! Ik woon op een appartement op 4 hoog. 😦

  1. susanlambeck schreef:

   Het is echt aan te raden! Je kunt ook bloemen planten en lekkere stoelen neerzetten. En de huur is bij ons ongeveer 100 euro per jaar.

   1. Wendy Lambeck schreef:

    bij ons 35 euro per jaar voor 150 vierkante meter.

   2. susanlambeck schreef:

    Dat is niet duur! Het scheelt of je nog moet betalen voor een afsluitbare kist e.d. Ik heb 200 m2 en ik geloof dat er nog borg bij zit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s