Zero Plastic Dilemma


botervloot
Lekker ouderwets: de botervloot is weer terug!

Nee, ik heb het nu niet over het doorknippen van je betaalkaarten, al zou dat een mooie bespaartip zijn. Ik zit met een ander dilemma: ga ik wel of niet meedoen aan de Zero Plastic Week, die op 10 juni 2013 van start gaat. Als je er bij stil staat, zit namelijk bijna alles in plastic verpakt. En vooral bij de dagelijkse boodschappen is dit soms lastig te omzeilen. En ik kan het weten.

Vorig jaar deed ik mee met deze uitdaging: koop een week lang niets van plastic! Geen producten of verpakkingen. Een groepje jonge mensen nam het initiatief tot deze actieweek. Want plastic is voorlopig nog heel lastig te recyclen, zo leggen zij uit. Het duurt sowieso 450 jaar voordat het verdwenen is uit de natuur. Als je je even in dit probleem verdiept, sta je straks wel heel anders in de supermarkt je eten uit te zoeken!

Maar goed, even terug naar mijn deelname van vorig jaar. Vol goede moed fietste ik met mijn boodschappenmand naar de markt voor 5 kilo losse aardappels. Ik kocht roomboter in een papiertje en haalde oma’s antieke botervloot uit de kast. Tot zover kreeg ik groot applaus van mijn gezin, want roomboter is meteen een stuk lekkerder dan die waterige margarine uit een kuipje. Groente haalde ik toch al plasticloos uit mijn eigen moestuin, dus dat was een koud kunstje. Ik koos voor glazen flessen sap, al waren die een stuk duurder. Tot zover was de Zero Plastic Week gemakkelijk vol te houden. Het inspireerde mij zelfs tot het maken van een Zero Plastic Pinterestbord.

Er waren echter een paar grote struikelblokken die mij nu doen twijfelen om weer volledig mee te doen. In een huishouden met twee opgroeiende jongens kun je niet meer aankomen met kannen kraanwater. De jongste gaat nog wel met een kinderbeker naar school, maar een puber doet dat niet meer. Hij heeft wel zo’n coole outdoor-fles, maar die zijn lastig schoon te maken als je er sap in doet. Brood en vlees vind je niet of nauwelijks zonder plastic verpakking. Daarvan wordt in ons gezin juist veel gegeten. Ik hoor je denken, haal je brood bij een bio-winkel in een papieren zak. Ga naar de biologische slager met je eigen koelkastdozen. Daar zit precies mijn dilemma. Ik denk dat mijn bankrekening dan snel leeg stroomt. En dan heb ik niets meer aan mijn plastic pinpassen!

Ik ga voor 80% plastic-free, want alle beetjes helpen. En jij?

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Charles van Leeuwen schreef:

  De dilemma zit voor mij ook in de kosten. Daarom denk ik dat, naast het letten op minder plastic kopen, de overheid een belangrijke rol MOET spelen. Geen convenanten, maar wetten! We moeten dus de overheid ervan overtuigen dat ze een taak in deze hebben. Ook moeten we de verpakkingsindustrie overtuigen dat ze verkeerd bezig zijn. Het veelvuldig gebruik van krimpfolie aan de kaak stellen.

  1. susanlambeck schreef:

   Ik ben het helemaal met je eens! Om te beginnen zouden plastic tasjes verboden moeten worden. En waarom zit er inderdaad van dat krimpfolie om een komkommer, terwijl deze al een jasje van zichzelf heeft? Succes met je eigen zero plastic dilemma; alles beetjes helpen!

 2. Marjolein schreef:

  Oplossing voor je puber: de Dopper. Handige fles, in diverse kleuren verkrijgbaar dus voor iedereen wat wils en vaatwasmachinebestendig. Meer info en verkoopadressen vind je op http://nl.dopper.com/nl/

  En, is de ‘gewone’ slager veel duurder dan de supermarkt? Misschien is dat dan een alternatief voor die dure bio-slager. En daar willen ze ook vast wel het vlees in koelkastdozen meegeven. Dat maakt hen en de andere klanten er meteen bewust van dat het ook anders kan.

  1. susanlambeck schreef:

   Dankjewel voor je tips Marjolijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s