Je eigen boontjes doppen

on

boontjes doppen moestuin kinderen
Boontjes smaken een stuk lekkerder als je ze zelf hebt gedopt!

Vorige week stroomde mijn timeline op Twitter over van de berichten over minister Bussemaker. In haar Hoofdlijnenbrief Emancipatiebeleid roept ze vrouwen op om financieel zelfstandig te zijn. Hoewel het slechts één passage uit de hele brief is, riep dit punt dus nogal wat discussie op. Je zou als vrouw niet op de zak van je man moeten teren. En daar had ze mijn aandacht dus te pakken. Als hoogopgeleide moeder zonder inkomen voelde ik mij aangesproken. Heel even maar.

Ik teer inderdaad nu – na het verlies van mijn baan – op de portemonnee van mijn man. Na 15 jaar werken is het bij moestuinmoeder namelijk crisis. En niet alleen onder ons dak. De werkeloosheid stijgt nog iedere maand en steeds meer mensen hebben moeite om hun eigen boontjes te doppen, jong of oud. Alleenstaand of samen, met of zonder kinderen. In deze tijd staan we er met zijn allen steeds vaker alleen voor. Maar het lijkt wel of Bussemaker aan de werkeloosheid voorbij gaat.

Moestuinmoeder probeert er echter het beste van te maken, mevrouw Bussemaker, dus give me a break! Ik ben inderdaad op dit moment niet financieel zelfstandig, maar dat is een thuisblijfvader ook niet. Ik ben bovendien ook nog heel slecht voor de economie, met al mijn eigen oogst. Maar er is voor mij ook een keerzijde van deze medaille.

Sinds ik mijn baan verloor, kreeg ik juist meer tijd om mijn andere talenten te ontplooien – zoals het moestuinieren en schrijven! En dat lees ik namelijk ook in uw brief. In ons gezin heerst er meer rust en ontspanning dan ooit. Er is een zee van tijd om met elkaar te spelen, te praten en van elkaar te leren. Pannenkoeken leren bakken, maïs kweken en draadjes solderen. Omdat er juist minder stress is in ons gezin, is de kans op een scheiding minimaal geworden. Ik ben een relaxte echtgenote geworden, die lekker met de handen in de tuin wroet. Onze jongens leren elke dag weer iets voor later. Zodat ze altijd hun eigen boontjes kunnen doppen. En misschien ook wel die van een ander. Als ik ze nu ook nog leer strijken en naaien, zijn zij in ieder geval geëmancipeerd. Telt dat allemaal ook mee, mevrouw Bussemaker?

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Heidi schreef:

    Ook hier een thuisblijfmama die financieel niet zelfstandig is. Maar ik kies wel wanneer ik wàt doe, en nu blijft er ook ruimte voor oa een moestuin, aanleg van de tuin, bloggen, fotograferen. De jongens kunnen na school naar huis, ipv naar een opvang. De meewarige blikken? Daar stoor ik mij niet meer aan, en de behoefte om mij te verdedigen omdat ik “maar” een huismoeder ben, is ook verdwenen. Ik ben blij dat ik dankjewel zei tegen de ratrace…

    1. susanlambeck schreef:

      Dat klinkt inderdaad heerlijk, Heidi! Wat goed dat je je niet meer laat beïnvloeden door hoe mensen tegen je aan kijken! Mij wordt nog regelmatig gevraagd hoe het staat met solliciteren. Zo te lezen doen we ongeveer hetzelfde: moestuin, blog, fotograferen. Super is dat! Geniet van de dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s