Keuzestress

on

Steeds weer wikken en wegen...
Steeds weer wikken en wegen…

Een beetje studeren, af en toe een weekendbaantje en verder vooral veel op stap. Dat is globaal gezien wat ik deed tussen 1989 en 1996. Hobby’s had ik niet, afgezien van het wekelijks swingen in de Graanbeurs en Palm drinken met motorrijders in De Bruine Pij. Het leven was één groot feest. Alles kon en weinig moest. Zelfs met 1 gulden kwam ik de dag wel door. Een bordje havermout vulde mijn maag.
Hoe anders is het nu. Na jarenlange studies volgde de carrière, het huis en een gezin. Ik vond dat ik nog wel wat tijd over had. Hoe leuk is het immers om te leren schilderen, tekenen, bomen snoeien en pottenbakken? En elke 3 weken gaat er een stapel boeken vanuit de bieb mee naar huis. Ik moet ze nog uit lezen, want morgen moeten ze weer terug. Herken je dit? En tot slot verloor ik mijn baan. Hoe moeilijk is het dan om te kiezen tussen ‘leuk’ of ‘financieel handig voor de toekomst’!

De oplossing ligt in het minimalisme, las ik laatst op Becoming Minimalist. En dat gaat verder dan materialisme van stapels boeken of zelfgebakken vaasjes. Minimalisme heeft ook te maken met de leegte die je jezelf gunt in je agenda. Wil je echt weer een cursus of nieuwe hobby oppakken? Was de tuin niet goed zoals die was? Bij het lezen van deze inzichten liep ik al snel tegen een moeilijke opdracht op:

“Kies uit alle projecten die je onderneemt, slechts twee zaken waar je je op gaat richten.”

En mijn lijstje is lang: moestuinieren, collages maken, kussens naaien, nog meer wordpress leren, regelmatig hardlopen, een boeiende kruidencursus volgen, teksten schrijven en altijd-nog-willen-leren hoe je foto’s kan bewerken. Ik vind zoveel dingen interessant en leuk, dat ik geen keuzes kan maken. En dan sla ik voor het gemak het solliciteren, netwerken en zoeken naar nieuwe inkomsten maar even over. Ik ben een echte generalist: ik kan van alles een beetje. Maar echt efficiënt is het dus niet! Hoe pak jij dit aan?

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Selfbalance schreef:

  Zooo herkendbaar! Ik zei 5 minuten geleden hier thuis nog: beginnen is zo leuk, maar nu liggen er dus een heleboel projecten waar ik aan begonnen ben en nog niet af heb. Net zoals de boeken, waarvan ik er gemiddeld 3 tegelijk lees.
  To do lijstjes zijn altijd lang bij mij, maar tegenwoordig stel ik deze lijst op en geef hierop dan aan wat de prio’s zijn. Dan heb je toch een voldaan gevoel als 3 van de 10 dingen af zijn die écht belangrijk zijn.
  En natuurlijk eerst de huidige projecten afmaken voor je nieuwe start.

  Bedankt voor de tip van de website over minimalisme…ga ik me morgen eens in verdiepen (net als de enorme lijst met sites waar ik me ooit ook nog eens over wil buigen *zucht*)

  1. susanlambeck schreef:

   Ja, dat is een goede tip: eerst afmaken wat er nog ligt voordat je met een nieuw project begint! Of zoals opruimen: 1 nieuwe hobby erin, dan ook 1 eruit. Blijft lastig toch…

 2. Marielle schreef:

  Wat leg je de vinger weer op de juiste plek. Keuzes maken inderdaad. Voor mij de keuze tussen twee sporten. Keuze gemaakt de ene in de zomer, de andere in de winter. Maar al die andere keuzes. Inderdaad poeh….

  1. susanlambeck schreef:

   Slimme keuze! Mijn moestuin ligt in de winter in ieder geval even stil, maar in de zomer wil ik wel alles 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s