Russische roulette

on

Help, een aardpeer!
Help, een aardpeer!

Hij lijkt me al een paar dagen aan te staren: de aardpeer. Met mijn stomme kop riep ik op mijn eigen gezellige verjaardagsfeestje dat ik wel een aardpeer wilde proeven. Maandagavond stond de aardpeer voor de deur, met buurvrouw. Zonder toelichting, zonder recept. Wat moet ik nu met die lelijke knol?

De receptenzoeker van Albert Heijn kan mij niet uit de brand helpen. De aardpeer levert daar 0 recepten op (heb je ooit een aardpeer bij de Appie gevonden?). Dan maar naar Smulweb. Ik word op weg geholpen met 39 recepten: van soepen en puree tot stoofschotels. Het komt erop neer dat de aardpeer overal in weggemoffeld kan worden. Kijk, dat bevalt me wel. Het vergeten groente-ding ligt immers al een paar dagen lelijk te zijn op mijn aanrecht. Ik moet ervan af! Maar ik wil toch ook wel proeven. Want je schijnt met gemak een aardpeerplant in je moestuin te kunnen houden. Het is een vaste plant die je voor een heel jaar van deze knolgroente kan voorzien. In crisistijd toch wel aanlokkelijk, of niet?

Ik neem de proef op de som en pluk wat restjes uit de (koel)kast. Als de aardpeer tegenvalt, heb ik in ieder geval geen dure ingrediënten gekocht. Mijn zelfbedachte recept maak je als volgt:

 1. fruit een flinke uit en een teen knoflook in boter of olijfolie;
 2. doe er een flinke theelepel kurkuma bij en wat nootmuskaat;
 3. schil de aardpeer en snijd deze in blokjes;
 4. doe hetzelfde met een winterwortel;
 5. roerbak de groente en giet er een lekkere scheut witte wijn bij;
 6. dien de stoofschotel op met genoeg lekkers, zodat er altijd wat te kiezen is, als de aardpeer tegenvalt!

We doopten het gerecht aan tafel met de naam ‘Russisch roulette’. Bij elke hap was het maar de vraag of je een lekkere winterwortel of die vage oranje aardpeer in je mond stak! De knol viel bij de kinderen niet in de smaak, maar er werd nog lang nagepraat over aardperen, oorvijgen en muilperen…

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Anoniem schreef:

  Ik heb nog wel lekkere recepten met aardpeer! Zijn lastige jongens, als je ze bakt slaan ze ineens door en worden ze heel papperig. Zijt voorzichtig! groetjes Sabine

 2. susanlambeck schreef:

  Ja, dat had ik wel op internet gelezen! Ze moeten niet te gaar worden. Voorlopig komen ze nog niet in mijn moestuin 😉

 3. Wendy Lambeck schreef:

  wij hadden ook aardpeer in onze vorige tuin: wij vinden het ook niet erg lekker. voor recepten kun je ook zoeken onder hun andere naam; Topinambour. aardpeer is wel lastig uit te roeien als je het uit je tuin wilt hebben ivm wortels e.d. onder de grond.

 4. Heidi schreef:

  Ben je zeker dat je een aardpeer hebt geproefd? Dat ziet er eerder een zoete aardappel uit. Oranje, en enkele dagen op het aanrecht, dat lijkt me bizar. Een aardpeer verschrompelt nogal snel na de oogst, en is eerder wit tot heel lichtgeel. En hier komen ze er niet in, no way. Ik lust ze niet, de kinderen ook niet, ze woekeren, en hebben gele bloemen. Géle. Bah 😉

  1. susanlambeck schreef:

   Ik had ‘m gekregen en dacht echt dat het een aardpeer was :-S. Jaren geleden had ik aardperen in een biologisch groentepakket. Daar was ik ook niet echt over te spreken. Dus sowieso komen ze niet in de moestuin. Ik heb ook gehoord dat ze heel erg woekeren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s