Restjesdag

on

“Wat eten we vanavond?”, vroeg is altijd zaterdags aan mijn moeder. Vol verwachting hoopte ik op friet met kip en appelmoes. “Het is restjesdag”, antwoordde mijn moeder achteloos in de keuken. Daar ging mijn eetlust. Het betekende opgewarmde macaroni (meestal nog wel te doen) en overgare hutspot (heel saai). Stampotrestjes werden ook nog wel eens opgewarmd op een boterham geserveerd. Sorry mam, maar het water liep mij dan niet in de mond. Kun je het je voorstellen?

Volgens Milieu Centraal gooien we gemiddeld 50 kilo voedsel p.p. per jaar weg. Dit komt naar schatting neer op een bedrag van 155 euro. Moestuinmoeder deed de korte test en wat blijkt: ik schijn ongeveer 40 kilo voedsel per jaar weg te gooien! En dat alles op basis van de antwoorden op 6 globale vragen. Op de vraag: “Gebruikt u maaltijdresten van de vorige dag voor een nieuwe maaltijd?” antwoordde ik naar waarheid: Soms. En daarin zat dan de dubieuze uitkomst van mijn testscore.

Elke dag restjesdag
Elke dag restjesdag

Soms is het in huize Moestuinmoeder ook restjesdag. Ja mam, ondanks mijn rillingen bij een restje opgewarmde boerenkool, komt het eten gewoon nog een keer op tafel. Macaroni bij de lunch of restjes groente door de soep. Oud brood wordt met veel plezier omgetoverd tot feestelijke wentelteeftjes. Ik zorg er altijd voor dat de restjes aantrekkelijk zijn. Gisteren genoten we nog van overgebleven salade, stokbrood en saté (ja, dat was een makkie, ik had een groot feest gegeven!). En als de restjes dan echt niet meer te eten zijn, gaan ze naar de kippen. Die hebben namelijk elke dag restjesdag. Als Milieu Centraal die vraag nu gewoon nog even toevoegt, kom ik namelijk op een verspilling van nul procent!

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wendy Lambeck schreef:

  mijn moeder deed het nooit, maar ik wel hoor! geeft wel vreemd samengestelde maaltijden, maar wel voor ieder wat wils meestal.
  mijn buurman die niet koken kan is ook altijd blij met een overgebleven portie ovenschotel.
  hij werkt bij de bloemenveiling, en geeft mij weer vaak bloemen, dus we doen ook nog aan ruilhandel!

  1. susanlambeck schreef:

   Goed idee: anderen blij maken met je lekkere eten. En als je altijd teveel kookt, kun je overwegen om lid te worden van thuisafgehaald.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s