Brandnetels: lekker of niet?

on

Jaren geleden was het ’n tijdje een hype onder mijn vriendinnen: brandnetelthee. We slingerden heel wat stinkzakjes door de theepot en nipten van de bittere thee. Brandnetel is goed voor je! Het zuivert je bloed, hadden we gelezen. Maar goor dat het was. Zelfs met een flinke schep honing was het flink doorbijten.

Vorig jaar had ik een verwaarloosde volkstuin naast mijn moestuin. Het onkruid schoot als een raket de grond uit. De brandnetels rukten op, mijn eigen tuin in. Ik besloot de gehate planten maar eens in een soepje te gaan gebruiken. Met flink wat ui, knoflook en een schuitje room bleek brandnetelsoep echt lekker te zijn! Ik maak het als volgt:

brandnetelsoep
Brandnetelsoep: durf jij het aan?
  • Pluk een grote tas brandneteltoppen, liefst op een schone plek, waar geen honden uitgelaten worden. Een verlate moestuin is de perfecte plek…
  • Gooi kokend water over de brandnetels heen. Giet ze af en was ze nog een keer. Je kunt er nu echt met je handen in!
  • Fruit ui en knoflook in olijfolie en roer de brandneteltoppen er doorheen.
  • Giet er een liter bouillon bij en laat het soepje even koken, zodat ook de eventuele steeltjes zacht worden.
  • Zet de staafmixer erop voor een mooie gladde soep en maak de soep af met (zee)zout, vers gemalen peper en een scheut room.

Gisteren kwamen de brandnetels ook weer voorbij in de cursus die ik op dit moment volg over geneeskracht van kruiden bij Volksuniversiteit De Brede Aa. Ter plekke werd er thee van verse brandneteltoppen gezet. Ik wilde natuurlijk voor niemand onder doen en nam een kopje aan. Met die vieze thee van vroeger had het niets meer te maken. Hoewel ik de soep nog steeds een stuk lekkerder vind, was de verse brandnetelthee verrassend goed te drinken. Het blijkt wel weer: wat je vers oogst, is altijd lekkerder! Durf jij het aan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s