Aftellen


Het aftellen is begonnen: we hebben nog 2 zakken boerenkool, 2 porties rode kool en een paar rijtjes zielige prei. Binnenkort is het echt bekeken met onze private voedselbank. En hoewel de eerste krokussen de kop op steken, gaat het nog wel even duren voordat er verse oogst is. Kun je eigenlijk wel het hele jaar door uit de moestuin eten? Zou het lukken om zelfvoorzienend te zijn? Moestuinmoeder ging op onderzoek uit.

Volgens de website Zelfvoorzienend Leven is 50 vierkante meter grond per persoon genoeg om van te oogsten. Dan kom ik redelijk in de buurt met 200m2 voor mijn gezin. Hier en daar staan wel wat bloemen en een verdwaalde kerstboom, maar de meeste grond heeft vorig jaar vol gestaan met zo’n 25 soorten groente en fruit. In de zomer en herfst kwamen we daar dan ook prima mee uit. Zeker als je groente ruilt met buren in de volkstuin.

Ingemaakte courgette is lekker bij de bami!
Ingemaakte courgette is lekker bij de bami!

Om ook in de winter van je oogst te kunnen genieten, zul je moeten invriezen, drogen of inmaken. Inmaken vind ik een hele klus. Omdat ik een extra vriezer kon krijgen, was de keuze snel gemaakt. Aardbeien en ander fruit kun je natuurlijk prima verwerken in jam, maar dat is ons niet gelukt. De meeste aardbeien waren al op voordat we thuis waren! We worstelen nu dus met de laatste restjes oogst, aangevuld met groente uit…de supermarkt!

Veel mensen dromen van een rustig leven in een idyllisch boerderijtje. Een moestuin, kippen en misschien nog een kleine veestapel. Maar is (volledig) zelfvoorzienend leven in deze tijd wel haalbaar, als je toch ook nog al je rekeningen moet betalen? Met echt geld in plaats van courgettes en prei. Coach en schrijver Boele Ytsma verwoordt de gedachte van zelfvoorzienend leven heel mooi én realistisch:

“In mijn ogen is elke handeling die je aan je eigen voedsel verricht en die een bewerking door anderen overbodig maakt een beetje zelfvoorzienend leven. Kruiden of kiemgroenten verbouwen in je keukenraam, aardbeien in je eigen achtertuin, brood bakken in eigen oven, een paar kroppen sla in een bak.”

Als je het zo bekijkt, ben ik al een behoorlijk eind op weg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s