Verkouden prei

on

Net genoeg voor de preitaart
Net genoeg voor de preitaart

Prei stond niet hoog op mijn verlanglijst, toen ik vorig jaar met mijn moestuin begon. Bij hoge uitzondering kocht ik wel eens een paar stelen om preitaart te maken. Toch schijnt prei een erg populaire groente te zijn in ons land: volgens de telers eten we er 2 kilo van per huishouden per jaar (of zeggen ze dat om ons aan de prei te helpen?). In de keuken van moestuinmoeder werd dat aantal echt niet gehaald. Tot nu toe?

Toen buurman Jan mij vorige zomer in de volkstuin kleine preiplantjes aanbood, zei ik geen nee. Ik ben net een ekster als er iets te halen valt. Ook als het niet glimt. Maar omdat ik die dag nog allerlei andere plantjes de grond in moest krijgen, besteedde ik er niet veel aandacht aan. Ach, het is immers toch maar prei. Hoe vaak eten we dat nou?

De preiplantjes gingen snel de grond in. Terwijl de eerste rijtjes nog mooi recht waren, begon de polonaise daarna toch uit de maat te lopen. Hoe belangrijk is dat, een kaarsrechte rij? Dat spul groeit toch overal? Inmiddels weet ik wel beter…

Een half jaar later staat de polonaise-prei er snotterig bij. De ultrakorte stelen stralen weinig trots uit. Hier en daar heeft zo’n plantje zich nog tot een dikke stengel weten te ontwikkelen. Maar mijn prei verdient geen schoonheidsprijs.

Mijn beginnersfouten op een (kromme) rij:

  • Preiplantjes moeten diep de grond in, zo’n 15 cm! Als je dat niet doet, krijg je vooral groen blad. Je kunt de plantjes ook aanaarden, zodat je (wel) lange witte stelen krijgt.
  • Het is echt heel handig om kaarsrechte rijen te maken. Dat schoffelt een stuk beter tussen de rijen door. Ik lag heel wat uren op mijn knieën onkruid te wieden.
  • Prei houdt er niet van om ’s winters kletsnat te worden. Mijn prei werd aan het einde van de winter snotterig. Net als moestuinmoeder zelf…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s