Krullen met aardbeien

on

Ik ben gezegend met lang, blond haar. Nog weinig grijs te bekennen. Kappers roepen vaak dat ik vooral ook heel veel haar heb. Zelfs als ik er veel meer dan 100 per dag verlies, valt het niet op. Maar één ding vind ik jammer: ik heb geen krullen!

Alles met krullen klinkt leuk, zwierig en vrolijk. Ik deed als klein meisje al m’n best om de mooiste krul-letters te tekenen. In m’n puberjaren probeerde ik met krulspelden in te slapen. En vandaag deed ik een poging om aardbeienkrullen te bakken. Nou, forget it. Als je geen krullen hebt, zul je ze nooit krijgen!

Zoon (ook zonder krullenbol) en ik begonnen voortvarend met het maken van het deeg. Verse eitjes van de buurkippen, zijdezacht gezeefd meel en snufjes kaneel. We besmeerden het deeg rijkelijk met aardbeienjam. Na een half uurtje kneden en vingers aflikken, mochten de krullen bakken. En ze smaken heerlijk, lekker warm en zoet. Zullen we er nog poedersuiker op doen?

Weer uitgezakte krullen...
Weer uitgezakte krullen…

We genieten, maar krullen zijn het wéér niet geworden. In de warme oven zijn ze uitgelopen. Net als mijn kapsel, na een avondje stappen. Of had ik deze aarbeienkrullers moeten proberen?

De aardbeienkrullen staan in het prachtige kookboek De 4 seizoenenkeuken van Michele Cranston. Onderstaand geef ik je het recept:

Dit heb je nodig:

250 gr bloem
½ theelepel bakpoeder
115 gr zeer fijn kristalsuiker
125 gr ongezouten boter in kleine blokjes gesneden
2 eieren, licht opgeklopt
100 aardbeienjam – liefst natuurlijk zelfgemaakt 😉
2 theelepels gemalen kaneel

Strooi de bloem en bakpoeder door een zeef in een grote kom. Meng de suiker erdoor. Wrijf met je vingertoppen de in kleine stukjes gesneden boter door het bloemmengsel tot het op broodkruim lijkt. Werk er geleidelijk de losgeklopte eieren door, zodat je een stijf deeg krijgt.
Rol het op een vel bakpapier uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm. Smeer de aardbeienjam uit over het deeg en strooi er kaneel over. Rol het deeg vanaf de brede kant op, daarbij het papier wegtrekkend. Wikkel je rol in plasticfolie en leg hem 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C of op gasovenstand 4 en bekleed de bakplaat met bakpapier. Snijd de rol in plakken van 1 cm dik. Leg ze op de bakplaat en bak ze 15 minuten. Laat de krullen afkoelen op een rooster en bestuif ze met poedersuiker. Voor 20 stuks. Bon appétit!

Tip: het is een plakboel, smeer er niet te veel jam op, want bij het oprollen komt de jam er al snel aan alle kanten uit. En later las ik dit: “In het recept leggen ze het deeg te rusten in de koelkast, maar ik denk dat je het beter kort in de diepvriezer legt zodat het deeg harder wordt en je beter schijfjes kunt snijden.”

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Evelyn schreef:

    Hey over de aarbeienkrullen, als je ze 20 min in de vriezer doet ipv de koelkast lopen ze als het goed is niet uit.

    1. susanlambeck schreef:

      Hoi Evelyn, ja, dat las ik later ook ergens! Misschien deze zomer weer eens proberen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s