Overal spullen

on

Ik heb soms een soort haat-liefde verhouding met spullen. Al na een weekendje kamperen vind ik mijn huis overvol. Want hoeveel of weinig heeft een mens nu eigenlijk nodig? Een dak boven je hoofd, lekker bed en een pannetje eten zijn natuurlijk pas een begin. De hut moet nog wel een beetje gezellig worden gemaakt. Begon ik op een knusse studentenkamer, inmiddels heb ik een gezin en vijf volle slaapkamers!

archiefkast
“Schat, in welk laatje liggen de led-lampen?”

Shopaholic?
Nu denk je misschien dat moestuinmoeder stiekem shopverslaafd is. En dat is verre van waar. Maar dat ene leuke vaasje bij de kringloop kan best op mijn werkkamer staan. En die emaille pannen van opa wil ik wel hebben. Die frommel ik wel in de kelderkast weg. Voor je het door hebt, sluipt er weer van alles naar binnen. Herkenbaar?

Onlangs keek ik met een smakelijke glimlach op mijn gezicht naar de documentaire Overal spullen van Judith de Leeuw. Zij begon in haar Amsterdamse woning met het tellen van haar spullen. En dan ook alles: van kindersokken tot paperclips. Het werd zoveel dat ze een loods huurde en haar inboedel uitstalde. Op soort, op kleur, netjes in rijtjes. Het zag eruit als een kunstproject. Intrigerend ook. Want bezoekers dachten werkelijk dat deze verzameling bij een gezin hoorde met 3 kinderen, terwijl het om een jong stel met 1 kind ging. Hoeveel gebloemde jurkjes heb je nodig? Met hoeveel speelgoed maak je je kind nog blij? En hoeveel tijd van je leven ben je kwijt aan het ordenen van dit alles?

30-days challenge
Toen vorige week de sneeuw smolt, kreeg ik een spontane opruim-aanval. Want spullen zijn er niet zomaar: je moet ze ergens opbergen, dan weer zoeken en af en toe schoonmaken. Ze nemen ruimte in, in je huis en in je hoofd. Ze kosten geld, je moet ervoor werken en ze gaan kapot. Of je vindt ze simpelweg gewoon net niet zo leuk meer. Gelukkig ben ik dol op opruimen. Mijn 30-days challenge is gisteren begonnen: elke dag een stuk huisraad te koop aanbieden op ‘mijn’ marktplaats of weggeven! Wordt vervolgd over 28 dagen…

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Wendy Lambeck schreef:

    die documentaire zag ik ook enige tijd geleden op tv. Verbazend, dacht ik toen. Maar als ik kijk wat wij allemaal in huis hebben…….En idd met hoe weinig je op vakantie blijkt toe te kunnen.
    misschien ook maar eens de bezem erdoor halen. Als ik tenminste weet waar ik beginnen moet!

    1. susanlambeck schreef:

      Begin in 1 ruimte en maak 3 stapels: houden, weggooien en weggeven/verkopen. Komt vanzelf een eind aan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s