Paarse spruitjes en pastinaken


“Als ze naar pannenkoeken smaken, dan eet ik ze wel”, roepen mijn jongens met een lach. Tja, als je een moestuinmoeder hebt, dan moet je eten wat de pot schaft. Zoals die gekke pastinaken. En als alles doorgaat, worden dat volgende herfst paarse spruitjes.

Pastinaken

Vergeten groente. Het lijkt wel of ze opeens helemaal hot zijn. Pastinaken en patissons, ze liggen bij de groenteboer te pronken. En zelfs de grootste hamster-supermarkt van het land heeft ze in de schappen. Maar waarom heten het vergeten groenten? Heb jij je dat al eens afgevraagd?

Volgens Jac Nijskens, oprichter van de Stichting Vergeten Groenten, zijn er twee soorten vergeten groenten. “De eerste zijn de soorten die we nu nog gewoon kennen, maar waarvan de oude rassen vervangen zijn door nieuwere, die een hogere opbrengst hebben. Dit is het geval bij vrijwel al onze tegenwoordige groenten, zoals kolen, wortels, bieten, bonen en tomaten. Van veel van deze producten zijn de sterke smaken, zoals bitter en zuur, ‘weggekweekt’. Dit is onder andere gebeurd bij witlof en spruitjes, deze groenten smaken tegenwoordig veel minder bitter dan vroeger.”

“De tweede soort bestaat uit groenten die we bijna helemaal niet meer kennen of kunnen kopen. Zoals pastinaak en schorseneren. Deze zijn niet alleen uit de handel vanwege de te lage opbrengst, maar vaak ook vanwege een te uitgesproken smaak. Vaak zijn ze ietsje bitter.”

En dat verklaart een hoop! Afgelopen jaar – het startjaar van moestuinmoeders volkstuin – haalden we pastinaken en patissons uit de tuin. Met een beetje hulp van chefkok Google verschenen er soepen en stoofschotels op tafel. Maar ik kan je eerlijk zeggen dat het nog geen groot succes was. Hoe ik ze ook verstopte en pureerde, er zaten toch een paar lange tanden bij het avondeten. Ach, ik weet het: vergeten groente zijn díe groenten, waaraan mijn jongens liever niet meer denken!

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Elisa schreef:

    De afgelopen tijd zijn er helemaal veel te vinden, vooral bij de Turkse supermarkten. en ik, ik vind pastinaak risotto heerlijk!

    1. susanlambeck schreef:

      Misschien moet ik dat dan maar eens gaan maken! Fijn weekend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s